SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy w

  • [...] G NUTS – granola orzechowa na bazie płatków owsianych, migdałów, orzechów nerkowca, ziaren słonecznika, siemienia lnianego, suszonych owoców i produktów pszczelich. Energia, witaminy i zdrowie Te wyśmienite granole to prawdziwy zastrzyk energii, witamin i dawka wielu substancji prozdrowotnych dla naszego organizmu. W mieszankach tych znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4190 Data: 2021-10-04 07:29:43
  • [...] innych produktów wykazujących działanie prozdrowotne. Dla dodatkowej porcji związków hamujących mikroorganizmy wymieszać można miód z czosnkiem. Aby dostarczyć więcej witaminy C i antyoksydantów pomyśleć można o dodaniu do tego natki pietruszki, czy tymianku. Jeżeli smak takiej mieszanki nie przypada do gustu, rozważyć można zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3339 Data: 2021-10-04 16:45:37
  • [...] takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 923 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • [...] trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Dzięki bakteriom jelitowym organizm jest w stanie efektywnie wykorzystywać m.in. białka czy elektrolity, a także wytwarzać witaminy. Ponadto mikrobiota jelitowa uczestniczy w ochronie komórek jelit przed patogenami oraz przed ich przenikaniem do krwiobiegu. Co więcej, potrzebna jest do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1315 Data: 2022-04-05 18:54:22
  • [...] otyłości. Te same czynniki, które sprzyjają nadmiernej masie ciała, tj. opieranie diety na wysokoprzetworzonej żywności i alkoholu oraz jadłospisy ubogie w błonnik, oraz witaminy i składniki mineralne, a także brak aktywności fizycznej i sięganie po papierosy, sprzyjają również chorobom nowotworowym obszarów organizmu odpowiedzialnych za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1478 Data: 2022-06-28 19:50:28
  • [...] się z niedoborami jednego z tych dwóch pierwiastków prędzej, czy później, rozwiną niedobór również w zakresie zawartości w organizmie drugiego z nich. Dla optymalizacji poziomów tych elektrolitów poza stosowaniem równoległej suplementacji warto rozważyć dodatkową podaż witaminy B6, gdyż wpływa ona na komórkowe mechanizmy przyswajania magnezu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1466 Data: 2022-08-05 08:22:02
  • Pyszne desery z owocami i nasionami chia bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czyli Chia są zaliczane do superfood, czyli naturalnej i nieprzetworzonej żywności, która jest wyjątkowo bogata w cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i inne bioaktywne związki. W przypadku tej rośliny mówi się bardzo często o wysokim udziale błonnika oraz zdrowych nienasyconych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 362 Data: 2023-09-23 11:57:16
  • [...] 8,5% składu oraz drogocenne migdały w tej samej ilości. Migdały stanowią wspaniałe źródło magnezu, wapnia oraz potasu. Zawierają wysoką zawartość antyoksydantów w tym witaminy E, które walczą z wolnymi rodnikami m.in. odpowiedzialnymi za starzenie się komórek. Najnowsza czekolada ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2037 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie  Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1099 Data: 2021-05-11 13:22:33
  • [...] dzięki czemu uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Pewien udział ma również w hormonalnej kontroli trwałości kości, gdyż moduluje aktywność parathormonu oraz witaminy D. Oprócz tego omawiany pierwiastek znany jest z roli, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, a zatem i stabilizacji gospodarki glukozowo-insulinowej organizmu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1563 Data: 2022-02-05 13:53:12
  • [...] naukowo i co do tego nie powinno być żadnych wątpliwości. Zawiera łatwo przyswajane białko, tłuszcze, ponad 80 enzymów, węglowodany, składniki mineralne i mikorelementy, witaminy i immunoglobuliny. Jest to powód, dla którego mleko matki jest łakomym kąskiem dla kulturystów. Wiele z nich chce zbudować jak największą masę mięśniową, a takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2819 Data: 2022-02-17 14:49:08
  • [...] jest do celów zarówno kulinarnych (głównie w kuchni indyjskiej), jak i prozdrowotnych. Kurkuma zawiera aż 21 g błonnika na 100 g produktu, 2500 mg potasu i 50 mg witaminy C. Co więcej, zasobna jest w wielonienasycony kwas tłuszczowy – kwas alfa-linolenowy. Swój intensywny kolor i silnie barwiące właściwości zawdzięcza m.in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2659 Data: 2022-05-30 19:47:48
  • Czy antocyjany z batatów chronią wątrobę?  Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1023 Data: 2022-06-30 15:05:16
  • Niektóre osoby zdecydowanie częściej od pozostałych „łapią” przeziębienia. Stan wzmożonej podatności na nie znacząco utrudnia życie, gdyż uniemożliwia zarówno naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2365 Data: 2022-08-30 10:43:00
  • Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1715 Data: 2023-03-20 17:20:06
  • Nutlove Sauce Choco Hazelnut - słodki sos bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao  Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 356 Data: 2023-06-15 18:23:21
  • Wpływ Fast foodów na skórę i urodę

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] Jednak najbardziej niebezpieczne dla urody, a głównie zdrowia jest opieranie swojej diety o produkty przetworzone i fast foody. Takie jadłospisy często są niedoborowe w witaminy, składniki mineralne, substancje prozdrowotne, kolagen, antyoksydanty, czy zdrowe kwasy tłuszczowe w tym omega-3. To w konsekwencji odbija się na zdrowiu, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1382 Data: 2021-12-20 14:35:26
  • [...] i czasu trwania aktywności ruchowej) oraz dostarczać właściwą ilość budulca - białka. Oczywiście nie wspominając o pełni zapotrzebowania na mikroelementy, w tym minerały i witaminy. Jak dużo białka powinien zjadać aktywny nastolatek? Ze względu na okres wzrostu całego ciała oraz dużej ilości aktywności ruchowej, w tym wieku poleca się, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1903 Data: 2021-12-30 16:01:25
  • [...] piersi są nałogi wywołane papierosami oraz alkoholem. Zarówno rozwój raka, jak i przerzutów, prowokowane mogą być również przez zły stan odżywienia, tj. niedobory (np. witaminy D) równoległe do nadmiaru związków szkodliwych (np. przetworzonych tłuszczy) i w najgorszym scenariuszu równoległe do braku aktywności fizycznej. Właściwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2022-10-04 12:04:05
  • Niskokaloryczny keczup - KECZUPOS ŁAGODNY

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących.  Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 416 Data: 2023-04-17 17:12:24